Plattsättning

Rätt material & rätt handlag

Riktigt snygg och jämn plattsättning kräver inte bara rätt material. Det kräver erfarenhet och gott handlag för att det verkligen ska bli jämnt och snyggt. Plattorna måste tryckas till precis lagom hårt i fästmassan för att ytan ska bli jämn över en hel vägg. Att väggen blir jämn och att fogarna blir lika breda genomgående är inte bara viktigt ur estetisk synpunkt. En jämnt kaklad vägg skyddar även bättre mot att fukt tränger in.

Vi kan inte nog poängtera hur viktigt det är med ett ordentligt underarbete vid plattsättning. Slarvar man i det steget är risken mycket stor att det uppstår fuktskador senare. Ett stort antal fukt- och vattenskador uppstår på grund av just denna anledning. Om väggen inte är helt tät och utan sprickor i fogarna kan vatten sippra in. Är då underarbetet slarvigt utfört tränger fukt snabbt in i de underliggande skikten och kan orsaka stora strukturella skador.

Skulle det visa sig att jobbet inte är fackmannamässigt utfört blir det dessutom svårt att få ersättning från sitt försäkringsbolag. Därför bör du alltid ta hjälp av ett hantverksföretag som både är våtrumscertifierat och som dessutom ger garanti på arbetet. Vi lever givetvis upp till båda dessa krav.

plattsättning gävle

Så går plattsättning till

Dessa steg genomför vi vid en badrumsrenovering:

  1. Först avlägsnar vi det befintliga kaklet och de underliggande skikten. När vi har kommit ner till stommen förbereder vi väggarna och golvet.

  2. Därefter lägger vi på en primer och sedan en fuktspärr som skyddar golv, bjälkar och väggskivor mot att fukt tränger in. Det är mycket noga att detta lager görs minutiöst noga då det är det främsta skyddet mot fuktskador. Varje yta måste täckas med ett rejält lager och inga skarvar får missas. I samma steg tätar vi extra i rummets vinklar, till exempel där väggar möter tak och golv.

  3. Rörmanschetter monteras på alla platser där rör sticker ut från väggar och golv. Detta är också otroligt viktigt för att skydda mot att fukt kryper in till de undre lagren.

  4. När fuktspärren har torkat ritar vi upp riktlinjer som är de linjer vi använder för att se till att plattsättningen blir rak. Nästa moment är att täcka ytorna med fix - det material som vi fäster kaklet mot. Därefter sätts kaklet på väggar och golv. Här är det viktigt att man arbetar både noga och snabbt för att det ska bli bra.

  5. När kaklet sitter på plats måste fogarna fyllas i. Här fyller vi alltså ut utrymmet mellan plattorna för att skapa en jämn yta och ytterligare förbättra skyddet mot fukt. När fogarna är på plats och har torkat tvättar vi av kaklet med tvättsvamp och vatten för att avlägsna rester av fogmassan. Nu återstår bara att installera tvättställ, toalettstol, badkar med mera och sedan måste känsliga skarvar fogas med silikon. Sen är ditt nya badrum färdigt!

Vill du få badrummet rätt renoverat ska du anlita oss! Kontakta oss för att begära en kostnadsfri offert på plattsättning.

plattsättning gävle

Anlita oss för plattsättning och andra bygguppdrag!